Moaștele Sfântului Paisie de la Neamț, la hramul Parohiei „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Cluj-Napoca

de | iun. 23, 2023

Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cluj-Napoca își va prăznui joi, 29 iunie, ocrotitorii spirituali. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat aducerea în pelerinaj a raclei cu moaștele Sfântului Paisie de la Mănăstirea Neamț din Arhiepiscopia Iașilor. Acestea sunt așezate spre închinarea credincioșilor, în biserica Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, până în data de 30 iunie. În această perioadă, parohia organizează o serie de evenimente religioase și culturale:

Vineri, 23 iunie, la ora 18.00, vom întâmpina racla cu moaștele Sfântului Paisie de la Neamț. Cinstitul odor, adus chiar de la Mãnãstirea Neamț, va rãmâne în biserica noastrã vreme de o sãptãmânã. Toti credinciosii care vor veni la închinare vor primi din partea bisericii noastre o iconitã cu Sfântul Paisie.

Sâmbãtã, 24 iunie, cu ocazia sãrbãtorii Nasterii Sfântului Ioan Botezãtorul, îl vom avea invitat la Sfânta Liturghie pe pãrintele Anastasie Berbecel, de la Mãnãstirea Floresti.

Duminicã, 25 iunie, va sluji la Sfânta Liturghie pãrintele Vasile Ioana. Rãspunsurile liturgice vor fi date de Corul Bisericii „Sfântul Nicolae – Dintr-o Zi” din București.

Duminicã seara, de la ora 18.00, la Taina Sfântului Maslu va sluji Preasfințitul Pãrinte Benedict Bistriteanul.

Luni, 26 iunie, de la ora 21.00 va fi oficiată o Slujbă de Priveghere îm cinstea Sfântului Paisie de la Neamț, de către Protos. Natanael Zanfirache, slujitor al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Marti, 27 iunie, dupã slujba Vecerniei, Înaltpreasfintitul Pãrinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei va fi prezent la lansarea volumului „Poezii”, cea mai recentã carte a pãrintelui profesor George Remete. În cadrul aceleiasi întâlniri, din partea Parohiei „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, va avea loc premierea elevilor Scolilor Gimnaziale Ion Creangã si Iuliu Hatieganu, care au avut media generalã 10 în anul scolar recent încheiat.

Miercuri, 28 iunie, în ajunul hramului, vom sãvârsi slujba Privegherii. Îl vom avea ca invitat pe pãrintele Visarion Pasca, duhovnicul Mãnãstirii Floresti.

Joi, 29 iunie, în ziua hramului, la Sfânta Liturghie, îl vom avea în mijlocul nostru pe Preasfintitul Pãrinte Ieronim al Daciei Felix, înconjurat de un distins sobor de preoti si diaconi.

Dupã terminarea slujbei, în curtea bisericii, vom avea parte de un recital de muzicã popularã sustinut de Lavinia Goste, Marius Zorilã si câtiva membri ai Orchestrei Nationale „Valahia”.

În aceeasi zi, de la ora 18.00  va avea loc un dineu caritabil. Pe lângã invitatii mai sus pomeniti, la eveniment si-a anuntat participarea si Preasfințitul Pãrinte Benedict Bistriteanul. Toti cei care doresc sã participe, se pot înscrie la pangarul bisericii noastre.

Vineri, 30 iunie, dupã Sfânta Liturghie, la Taina Sfântului Maslu va fi prezent pãrintele Chiril Zegrean, staretul Mãnãstirii Parva. În finalul slujbei, racla cu moaștele Sfântului Paisie se va întoarce la Mãnãstirea Neamț. – Pr. Dan Cismaș, parohul bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cluj-Napoca.


Citește și:

Viața și scrierile Sfântului Paisie Velicikovski de la Neamț


Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, s-a zidit între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din decembrie 1989.

Piatra de temelie a fost pusă în data de 6 mai 1990, de către vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Iustinian Chira, prin implicarea directă a preotului Vasile Raus.

Proiectul bisericii i se datorează arhitectului Radu Spânu, purtând marca arhitecturii Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, împrumutând, totodată, și unele detalii arhitecturale ale Catedralei „Sfântul Petru” din Roma.

Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 20 ianuarie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, la data de 10 aprilie 2022, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit cele patru clopote noi ale lăcașului de cult. Acestea au fost realizate la Turnătoria de clopote „Blotor” din Satulung, jud. Maramureş. Clopotele sunt turnate din bronz curat, lingourile de cupru și de staniu fiind importate din Germania. Clopotul mare are 476 kg (nota muzicală LA), iar celelalte trei: 283 kg, 142 kg și 60 kg.

Biserica, de dimensiuni impresionante, se află în proces de pictare, în tehnica frescă. Lucrările sunt executate de o echipă de pictori coordonată de pictorul Stanislav Grecu.

Biserica are o lungime de 50 m, o lățime de 38 de m și o înălțime de 62 de m. Până acum au fost pictați aproximativ 2.000 de mp. Anul acesta, potrivit preotului paroh Dan Cismaș, sunt propuși spre pictare 1.500 mp. Costurile picturii din acest an depășesc suma de 1.000.000 lei.

Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dan Dorian Cismaș, împreună cu părinții coslujitori Vasile Bancoș, Nicolae Maja și Radu Onac, avându-l alături pe diaconul Adrian Hodoroga. De asemenea, în cadrul parohiei slujește și preotul pensionar Vasile Raus, ctitorul bisericii.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii Cristorel

Hramul Mănăstirii Cristorel

În Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, 27 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfinții Ilie și Lazăr” de la Cristorel, județul Cluj. Cu...