Noul protopop de Beclean, instalat de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei

de | feb. 11, 2021 | Actualitatea religioasă

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, l-a instalat, joi, 11 februarie 2021, pe preotul Dragoș Cristian, în demnitatea de protoiereu al Protopopiatului Ortodox Beclean.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, cunoscută și sub denumirea de Catedrala din Beclean, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de Te Deum, urmată de ceremonia oficială de instalare.

Ierarhul a arătat principalele atribuții ale slujirii de protoiereu și i-a adresat noului protopop câteva gânduri la început de drum.

Evenimentul a avut loc în prezența preoților din Protopopiatul Beclean, precum și a oficialităților locale, județene și centrale, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă.

Scurtă biografie

Preotul Dragoș Cristian s-a născut la data de 12 aprilie 1980, în satul Valea Loznei, județul Sălaj. A urmat cursurile școlii primare și gimnaziale în satul natal și în comuna Lozna, între anii 1986-1994.

Între anii 1994-1999, a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, iar în perioada 1999-2003, a studiat la Facultatea de Teologie ”Andrei Șaguna” din Sibiu, obținând titlul de licențiat în teologie, cu lucrarea „Creație și timp”, întocmită sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan.

În vara anului 2004, s-a căsătorit cu Simionov Cătălina, din Târgu-Mureș, absolventă a aceleiași facultăți, specializarea Teologie-Engleză.

Între anii 2003-2005, a urmat cursurile de masterat, din cadrul aceleiași facultăți, la specializarea „Teologie biblică”, sub îndrumarea aceluiași profesor, cursuri finalizate prin susținerea lucrării cu titlul „Sacrificiile umane în Israel”.

A fost hirotonit preot în luna februarie a anului 2005, pe seama Parohiei Budești, iar din 2015 până în prezent slujeşte comunitatea ortodoxă a Parohiei „Buna Vestire” din Beclean.

Din 2007, dirijează Corala „Osana” a preoților din Protopopiatele Bistrița și Beclean, alături de care a participat la diverse festivaluri, concerte şi concursuri de muzică sacră, obținând diplome și premii.

În semn de apreciere pentru activitatea sa, în 2009, preotul Dragoș Cristian a fost distins cu titlul de „Excelență Culturală”, de către Centrul Județean pentru Cultură al Județului Bistrița-Năsăud, iar la data de 26 octombrie 2014, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de iconom stavrofor.

Slujirea preoțească a fost îmbinată cu parcurgerea etapelor ce privesc obținerea gradelor profesionale, preotul Dragoș Cristian obținând gradul I profesional în preoție, în toamna anului 2012; tot în acest an, s-a înscris la Școala Doctorală „Isidor Todoran” în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, având ca temă de cercetare relația dintre pedagogia și pedeapsa divină în biserica primară din perspectiva Noului Testament.

Preotul Doru Zinveliu, promotor al reînființării Protopopiatului Beclean

Fostul protopop de Beclean, preotul Vicențiu Doru Zinveliu, s-a pensionat începând cu data de 1 ianuarie 2021, retrăgându-se din activitatea administrativă, dar continuându-și pe mai departe misiunea sacerdotală.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă desfășurată în cei 49 de ani de preoție, dintre care 10 ani ca protopop, în semn de apreciere și recunoștință, proin-protopopul Vicențiu Doru Zinveliu a primit, în a treia zi de Crăciun, 27 decembrie 2020, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.

Distincția i-a fost înmânată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, care l-a felicitat pentru toate realizările și le-a evidențiat pe principalele trei: edificarea Catedralei din Beclean (1995-2013); reînființarea în anul 2011 a Protopopiatului Ortodox Beclean, desființat de regimul comunist în anul 1961; și ctitorirea Mănăstirii Pantocrator, cu hramul „Sfântul Paisie Aghioritul”, situată în cartierul Valea Viilor din orașul Beclean.

(Video) Ceremonia de instalare

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Florin Todoran

Ultimele articole

GHEORGHE ZAMFIR (6 aprilie 1941)

GHEORGHE ZAMFIR (6 aprilie 1941)

Gheorghe Zamfir vine pe lume în Găești, județul Dâmbovița, la 6 aprilie 1941 și a avut încă de mic copil înclinații muzicale. Va fi atras încă de timpuriu de instrumentele muzicale, în special de muzica lăutarilor, una dintre cele mai mari dorințe ale sale fiind aceea...

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat luni seara, 5 aprilie 2021, un eveniment aniversar în cinstea părintelui Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață. Părintele vicar s-a născut la data...

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

În Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci), 4 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din Cornești, Protopopiatul Huedin. După obiceiul...

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Vineri, 2 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail...