Parastas de 7 ani și Lansarea cărții „Părintele Dorel Man – O viață de jertfă pe altarul credinței, culturii și familiei”

de | iun. 22, 2023

Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat joi, 22 iunie 2023, un eveniment comemorativ cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la nașterea, respectiv 7 ani de la trecerea la Domnul a părintelui conf. univ. dr. Dorel Man, fost cadru didactic al instituției de învățământ teologic clujean. A fost oficiată slujba Parastasului și a fost lansat volumul comemorativ „Părintele Dorel Man, o viaţă de jertfă pe altarul credinţei, culturii şi familiei”.

De la ora 18:00, în paraclisul facultății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba Parastasului la 7 ani de la trecerea la Domnul a părintelui Dorel Man. Au participat cadre universitare, studenți, colaboratori, membrii familiei, rudenii și apropiați ai părintelui Dorel Man.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un scurt cuvânt de învățătură și a evocat personalitatea vrednicului de amintire profesor.

„Atunci când murise Lazăr, pe surorile sale, Marta și Maria, Domnul Iisus Hristos le-a mângâiat cu acest cuvânt: «cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi; iar cel ce trăieşte crezând în Mine, nu mai moare niciodată» (Ioan 11, 25-26). Aceasta este frumusețea creștinismului: suntem nemuritori”, a spus ierarhul.

Apoi, în aula facultății a avut loc lansarea volumului comemorativ „Părintele Dorel Man, o viaţă de jertfă pe altarul credinţei, culturii şi familiei”. Acesta a apărut la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, fiind îngrijit de arhim. Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia și exarhul Mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, și de asist. univ. dr. Victoria Man-Grădinar (fiica părintelui profesor), cadru universitar la specializarea Artă Sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Cartea cuprinde 55 de evocări semnate de ierarhi, călugări, preoți sau diverse personalități care l-au cunoscut și îi poartă o caldă amintire părintelui Dorel Man.

Volumul a fost prezentat de arhim. Macarie Motogna, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu – directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran”, precum și de arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

 

Scurtă biografie

Părintele Dorel Man s-a născut la data de 26 ianuarie 1953, în localitatea Suciu de Sus, județul Maramureș. A trecut la Domnul în data de 29 iulie 2016, la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, după o grea suferință.

În data de 23 mai 1976 s-a căsătorit cu Carolina Iuga, din Dobricu Lăpuşului, având trei copii.

A fost hirotonit preot în 30 iulie 1976, după care a slujit în Parohia Baba, de la hirotonire până în 1 iulie 1990, când s-a transferat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Cluj-Napoca.

Între anii 1995-1998 a urmat studii doctorale la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie şi Filosofie; între anii 1998 – 1999 s-a specializat la Centrul Ecumenic Penteli-Atena, Grecia, printr-o bursă eclesiastică, iar în 12 decembrie 2000 a susţinut teza de doctorat în istorie, intitulată: „Didahiile, norme de educaţie si pastoraţie. Prezenţa lor în viaţa comunităţilor româneşti. Secolul al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea”, sub coordonarea ştiinţifică a Acad. prof. univ. dr. Nicolae Edroiu.

Din 1976 până în 1990 a fost preot paroh la Parohia Ortodoxă Baba, cu filia Coroieni, jud. Maramureş, iar în perioada 1977 – 1990 a fost şef de Birou administrativ la Protopopiatul Ortodox Târgu Lăpuş.

În perioada 1 iulie 1990 – 4 octombrie 1992 a fost director economic la reînfiinţatul Institut Teologic Universitar Ortodox Cluj-Napoca. Între anii 1992-1994 a fost secretar la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, cu atribuţii de director educativ. Din 1992 până în 1994 a fost profesor suplinitor de Catehetică şi Omiletică la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca. În perioada 1994-2008 lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, la disciplinele „Formare Duhovnicească” şi „Teologie Pastorală”, iar din 2008 până la trecerea în veșnicie – conferențiar universitar.

Între anii 1990-1998 a slujit ca preot îmbisericit la Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Mărăşti; între anii 1998-2007 a fost preot îmbisericit la Parohia „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, iar din 2007 până la trecerea la Domnul a fost preot îmbisericit la Parohia „Naşterea Domnului” din cartierul clujean Gheorgheni.

A fost autorul a zeci de volume și sute de studii și articole de specialitate.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...