Parohia – Ierarhia

de | ian. 19, 2024

Răspândirea învățăturii lui Hristos dincolo de perimetrul marilor centre urbane ale Imperiului Greco-Roman a dus la constituirea de noi biserici locale, apariția parohiilor însemnând extinderea Euharistiei unice săvârșită sub conducerea Episcopului în tot cuprinsul geografic al unei dioceze.

Această extindere a Euharistiei nu a fărâmițat în entități de sine-stătătoare Trupul unic a lui Hristos, adică Biserica. De obicei, comunitățile euharistice sau bisericile locale din epoca primară aveau mai mulți preoți care formau așa-numitul prezbiterium, adică sfatul, soborul, consiliul Episcopului. Preoții săvârșeau actele de cult împreună cu Episcopul, dar și singuri, atunci când se întâmpla ca el să nu fie de față, fiind multe situații de acest fel.

Comunitățile creștine, păstorite de preoții aflați în ascultare față de Episcopul care-și avea reședința în marile centre urbane, au început să apară încă de la sfârșitul secolului al III-lea.

Vă propun, așadar, pentru întâlnirea de astăzi, o istorie a evoluției parohiei și a relației acesteia cu ierarhia.

Cult și Cultură
Cult și Cultură
Parohia - Ierarhia
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/ioanbizau/" target="_self">Pr. Prof. Ioan Bizău</a>

Pr. Prof. Ioan Bizău

Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunilor „Cult și Cultură” și „Evanghelie și Liturghie” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00. „După aceea, noi cei vii, care vom fi rămas, vom...

Calea de la om la Dumnezeu | Duminica a 5-a după Paști

Calea de la om la Dumnezeu | Duminica a 5-a după Paști

Ev. Ioan 4, 5-42; Convorbirea lui Iisus cu femeia samarineancă „Deci a venit la o cetate a Samariei, numită Sihar, aproape de locul pe care Iacov l-a dat lui Iosif, fiul său; Şi era acolo fântâna lui Iacov. Iar Iisus, fiind ostenit de călătorie, S-a aşezat lângă...