Preotul Moise Balea, primul paroh ortodox român în America

de | apr. 13, 2021

Dragi ascultători, după ce am parcurs deja drumul apariției primelor comunități ortodoxe pe tărâm american, am vorbit despre constituirea primei parohii ortodoxe românești din America și despre primii preoți care au activat, pentru scurt timp, peste Ocean, de această dată vă propunem un dialog referitor la persoana și misiunea preotului Moise Balea, primul paroh ortodox român din Statele Unite ale Americii.

La fel ca în zilele noastre, fenomenul emigrației a atras numeroși români, alături de alte grupuri etnice din țara noastră, aflați în căutarea unei vieți mai bune, a unei siguranțe economice, către cele mai îndepărtate ținuturi din lumea largă care, datorită avântului economic, industrial șa, au avut o mare putere de absobție a străinilor aflați în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit decât în țara lor de origine. Așa cum am putut observa, românii aflați într-o astfel de situație, în America, au căutat să-și împlinească nevoile zilnice ale vieții lor spirituale și au început să înființeze parohii românești ortodoxe. Nu vom insista asupra acestui subiect, pentru că am discutat deja pe larg în emisiunile precedente.

Ediția de săptămâna aceasta a întâlnirii noastre radiofonice vizează experiențele misionare acumulate de preotul Moise Balea, proaspăt absolvent de Teologie, care, alături de tânăra lui soție, pășea pentru prima dată pe teritoriul nord-american, la sfârșitul anului 1905, mai aexact, pe 27 noiembrie 1905. De numele lui se leagă nu mai puțin de 16 parohii ortodoxe românești înființate în cadrul călătoriilor sale misionare, o bogată activitate social-misionară, numeroase încercări pe plan personal, familial și pastoral, o viață trăită la intensitate maximă, cu multe urcușuri, coborâșuri, realizări extraordinare, dar și cu o mare dramă personală. Mai multe detalii puteți afla ascultând acest dialog cu pr. prof. univ. dr. Gabriel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, invitatul permanent al emisiunii noastre.

Vă mulțumim!

Viața Bisericii
Viața Bisericii
Preotul Moise Balea, primul paroh ortodox român în America
Preotul Moise Balea, primul paroh ortodox român în America
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Categoria Psalmilor Didactico-Sapiențiali – Psalmul 88 (89)

Categoria Psalmilor Didactico-Sapiențiali – Psalmul 88 (89)

Acest psalm regal, dar plin de substraturi didactico-sapiențiale, este la bază o rugăciune adresată lui Dumnezeu ca El să onoreze legământul davidic (2 Samuel 7). Conform specialiștilor poemul este atribuit levitului Etan – un înțelept al timpurilor (1 Regi 4, 31; 1...