Răspândirea creștinismului în lumea veche

de | dec. 30, 2020

La pregătirea religioasă a venirii lui Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, au contribuit numeroase sisteme și filosofii ale lumii vechi. Trebuie amintită aici contribuția politică a romanilor, contribuțiile intelectuale ale grecilor, care au fascinat cuceritorul roman și, nu în ultimul rând, Scripturile Vechiului Testament, alături de tot ce a însemnat instituția Sinagogii iudaice.

Potrivit părintelui conf. univ. dr. Gabriel Gârdan, invitatul permanent în cadrul emisiunii Viața Bisericii, cele trei elemente invocate anterior nu sunt concurente ci congruente. Ele ne oferă o imagine nuanțată asupra momentului plinirii vremii, așa cum este menționat de Sf. Ap. Pavel.

Cum au exploatat Apostolii sistemul politic roman? Ce oferea acesta ca suport pentru misiunea Apostolilor? Cât de importantă a fost filosofia greacă pentru pregătirea Întrupării? Care este rolul limbii grecești în această misiune a propovăduirii Evangheliei? Ce rol a jucat Sinagoga în cadrul acestui context? Dar Scriptura Vechiului Testament? Ce ne spun proorocii? Sunt doar câteva din întrebările la care încercăm un răspuns în cadrul acestei întâlniri radiofonice, alături de părintele conf. dr. Gabriel Gârdan.

Audiție cu folos!

Viața Bisericii
Viața Bisericii
Răspândirea creștinismului în lumea veche
Răspândirea creștinismului în lumea veche
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Emisiuni recente

Sfântul Ambrozie al Milanului

Sfântul Ambrozie al Milanului

Pe data de 7 decembrie a fiecărui an, Biserica noastră face pomenirea Sfântului Ierarh Ambrozie, episcopul Milanului. A trăit în veacul IV. Un om cu o educație aleasă, o personalitate puternică, un demnitar cu autoritate dar mai ales un cald păstor de suflete. În...

Taina Spovedaniei. Ce ne spune Biblia? P7

Taina Spovedaniei. Ce ne spune Biblia? P7

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00 - 20:22.