Răspândirea creștinismului în lumea veche

de | dec. 30, 2020

La pregătirea religioasă a venirii lui Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, au contribuit numeroase sisteme și filosofii ale lumii vechi. Trebuie amintită aici contribuția politică a romanilor, contribuțiile intelectuale ale grecilor, care au fascinat cuceritorul roman și, nu în ultimul rând, Scripturile Vechiului Testament, alături de tot ce a însemnat instituția Sinagogii iudaice.

Potrivit părintelui conf. univ. dr. Gabriel Gârdan, invitatul permanent în cadrul emisiunii Viața Bisericii, cele trei elemente invocate anterior nu sunt concurente ci congruente. Ele ne oferă o imagine nuanțată asupra momentului plinirii vremii, așa cum este menționat de Sf. Ap. Pavel.

Cum au exploatat Apostolii sistemul politic roman? Ce oferea acesta ca suport pentru misiunea Apostolilor? Cât de importantă a fost filosofia greacă pentru pregătirea Întrupării? Care este rolul limbii grecești în această misiune a propovăduirii Evangheliei? Ce rol a jucat Sinagoga în cadrul acestui context? Dar Scriptura Vechiului Testament? Ce ne spun proorocii? Sunt doar câteva din întrebările la care încercăm un răspuns în cadrul acestei întâlniri radiofonice, alături de părintele conf. dr. Gabriel Gârdan.

Audiție cu folos!

Viața Bisericii
Viața Bisericii
Răspândirea creștinismului în lumea veche
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Emisiuni recente

Conștiința – glasul lui Dumnezeu în om

Conștiința – glasul lui Dumnezeu în om

Vă propun astăzi spre meditație o temă mai sensibilă și anume conștiința. Aceasta este numită de Sfinții Părinți „glasul lui Dumnezeu în om”. Conștiința este vocea lui Dumnezeu în om. Acest cuvânt provine din compușii latini con- și știre-. Astfel, mai bine spus,...

Martirii din temnițele comuniste

Martirii din temnițele comuniste

Ziua de 14 mai este înscrisă în calendarul memoriei românești ca Zi Națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste. Mulți dintre dumneavoastră, cei care participați la cultul public al Bisericii Ortodoxe, știți că, la fiecare Sfântă Liturghie, acești...