Resfințirea bisericii din localitatea Dumuslău, Episcopia Sălajului

de | iun. 14, 2015

Duminică, 14 iunie 2015, în Duminica închinată sfinților români, cunoscuți și necunoscuți, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor micii comunități din localitatea Dumuslău, filie a Parohiei Doh. Prilejul vizitei Preasfinției Sale a fost dat de finalizarea lucrărilor de consolidare a bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil,ocazie cu care a fost săvârșită și slujba de resfințire a locașului de cult. În continuare, în prezența credincioșilor satului  și a oficialităților locale a fost săvârșită Sfânta Liturghie. La finalul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte Dorel Tulbure, parohul acestei comunități, a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat diplome de apreciere celor care s-au implicat în mod special în efectuarea lucrărilor de consolidare a locașului de cult.

Situată în partea de nord-vest a județului Sălaj, aproape de limita cu județele Satu Mare și Bihor, localitatea Dumuslău a fost atestată documentar pentru prima data la anul 1418, când satul apare sub numele de Domozlo.

Biserica închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Dumuslău a fost ridicată între anii 1932-1934. De-a lungul anilor, odată cu scurgerea timpului, biseria s-a degradat și datorită infiltrațiilor, a fost în pericol iminent de prăbușire, conform expertizei geologice. După venirea ca paroh a Preacucernicului Părinte Dorel Tulbure, s-a purces la efectuarea lucrărilor de consolidare și stabilizare a bisericii. Astfel, la fundația bisericii au fost făcute importante lucrări de subzidire și consolidare, pardoseala din Sfântul Altar a fost placată cu gresie, a fost înlocuită instalația electrică, au fost achiziționate două policandre  și s-a montat un sistem de sonorizare. În exterior, la intrarea în biserică, a fost ridicată o terasă, au fost turnate trotuarele, s-a făcut un sistem de drenare a apei și au fost ridicate gardurile și poarta de acces. De asemenea, locaşul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Toate aceste lucrări au fost posibile prin jertfa celor 41 de vrednici credincioşi care mai trăiesc astăzi în Dumuslău şi a altor binefăcători.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Așchileu Mic, Protopopiatul Cluj I, județul Cluj, cu prilejul...