Sfânta Liturghie arhierească la Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Municipiul Baia Mare

de | nov. 13, 2023

Duminica, 12 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul ortodox român al Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din municipiul Baia Mare.

Înainte de începutul Sfintei Liturghii,  ierarhul a sfinţit icoana sfinţilor protectori ai bisericii şi parohiei, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, aşezată într-o frumoasă ramă sculptată şi pictată pentru închinarea credincioşilor.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți:

„Suntem în duminica a 25-a după Sfintele Rusalii şi ne apropiem de postul cel binecuvântat al Naşterii Domnului, care ţine şase săptămâni, din 15 noiembrie până în 24 decembrie, deci 40 de zile. Înaintea începutului acestei perioade de sfinţire a timpului, a vieţii, a spaţiului, pentru că atunci când postim ne rugăm mai mult, mergem mai frecvent la biserică, încercăm să avem gânduri mai frumoase şi luminoase şi o viaţă mai conformă cu preceptele morale şi cu comandamentele evanghelice. Suntem creştini şi încercăm să ne potrivim viaţa cu poruncile lui Dumnezeu şi cu Evanghelia lui Hristos, Mântuitorul lumii. Tocmai de aceea sunt aşezate aceste pericope evanghelice, care ne îndeamnă să aducem împreună postul şi postirea. Adică dreapta mărturisire, dreapta vieţuire şi dreapta făptuire. Postul, rugăciunea şi fapta bună acestea însemnează. Şi atunci, pericopele evanghelice care au fost rânduite de către Sfinţii Părinţi să fie citite tocmai la această alăturare ne îndeamnă, să trăim viaţa având preocupare de mântuire sufletească, dar, în acelaşi timp, înţelegând că n-o putem avea sau n-o putem primi doar pentru noi, ci doar trăind noi Evanghelia şi în comuniune cu ceilalţi oameni, care sunt fiii lui Dumnezeu. Este una dintre cele mai frumoase pericope evanghelice. Se citeşte la Taina Sfântului Maslu. Este una din cele şapte Sfinte Evanghelii care se citesc”, a spus Preasfințitul Părinte Iustin.

Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și arhidiaconi. Din sobor au făcut parte: arhim. dr. Casian Filip, vicar administrativ, pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial şi paroh, pr. Adrian Gavra, conslujitor şi inspector şcolar, pr. Grigore Melnic, protopopul de Câmpina, arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului și arhid. dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, şi de corul parohiei, care a împlinit 30 de ani de existenţă, dirijat de teologul şi tehnoredactorul Ionuţ Babici-Buda. La momentul chinonicului, tânăra Patricia Moldovan, elevă la Colegiul „Vasile Lucaciu”, a interpretat mai multe pricesne.

La Sfânta Liturghie au luat parte mai multe oficialități locale, județene și centrale. Printre acestea s-au numărat Excelența Sa, domnul Ciprian Olinici, secretar de stat pentru culte, domnii deputaţi Adrian Cozma şi Valer Gabriel Zetea, membrii în Adunarea Naţională Bisericească, domnul Rudolf Stauder, prefectul judeţului Maramureş și domnul Mihai Gherman, comisarul-şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş.

În semn de apreciere pentru implicarea în viața parohiei, părintele diacon Vasile Nuszer, care slujeşte aici de mai mulţi ani, a fost hirotesit arhidiacon şi a primit ca însemn Sfânta Cruce pectorală. De asemenea, Excelența Sa, domnul Ciprian Olinici, secretar de stat pentru culte, a primit Medalia „Justinian Arhiepiscopul” pentru instituţia pe care o conduce.

Totodată, aceeași distincție i-a fost oferită și părintelui protopop Grigore Melnic. De asemenea, Medalia Anului Omagial a revenit corului parohiei, consiliului parohial şi binefăcătorului Gabriel Roman.

La sfârșit, părintele paroh Andrei Pop a mulțumit ierarhului și autorităților pentru prezență și a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi domnului secretar de stat Ciprian Olinici câte o icoană cu Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Mai multe detalii aiciEpiscopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

AUTOR: Andrei Fărcaș | Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii Cristorel

Hramul Mănăstirii Cristorel

În Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, 27 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfinții Ilie și Lazăr” de la Cristorel, județul Cluj. Cu...