Sfântul Haralambie, sărbătorit în Parohia Sebiș, în prezența PS Benedict Bistrițeanul

de | feb. 10, 2021 | Actualitatea religioasă

În ziua de pomenire a Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, miercuri, 10 februarie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Sebiș, județul Bistrița-Năsăud.

Sfântul Haralambie a trăit în secolul al III-lea și este cunoscut ca făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale. În aşezările de munte, în ziua de prăznuire a sfântului, oamenii aduc la biserică făină şi sare pentru a fi binecuvântate. Apoi, acestea sunt date animalelor din gospodărie pentru a fi sănătoase tot anul. Un astfel de obicei se păstrează încă la poalele Munţilor Călimani, în satul Sebiş. Aici, an de an, Sfântul Haralambie este prăznuit cu evlavie, fiind considerat de credincioşi drept protector în vreme de molimă, precum și ocrotitor al animalelor și al culturilor agricole.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului”, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, starețul Mănăstirii Rebra-Parva, protosinghelul Chiril Zăgrean, secretarul de cabinet al ierarhului, diaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Ciprian Frățilă, precum și alți preoți invitați.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul le-a vorbit credincioşilor despre ce înseamnă să îți trăiești credința în vreme de prigoană, făcând referire la Sfântul Mucenic Haralambie. Totodată, Preasfinția Sa a amintit faptul că nici acum nu a încetat în lume persecuția creștinilor.

 

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Florin-Emanuel Gordon. Acesta urmează să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Domnesti, din Protopopiatul Bistrița.

La finalul Sfintei Liturghii, conform tradiției locale, PS Benedict a binecuvântat prinoasele și a citit rugăciuni speciale pentru binecuvântarea țarinilor, a holdelor și a semințelor ce vor fi sădite anul acesta.

Localitatea Sebiș, formată doar din credincioși ortodocși, este una foarte vie și activă. Aici locuiesc aproximativ 300 de familii, iar numărul credincioșilor crește de la un an la altul, deoarece natalitatea este una foarte ridicată, a spus preotul paroh Ciprian Frățilă.

Mai multe fotografii AICI 

 

Ultimele articole

Despre muncă

Despre muncă

Munca este o realitate existențială a lumii în care trăim, fiindcă orice om ca să trăiască în această lume, are nevoie să muncească. Sfânta Scriptură este cât se poate de explicită când ne spune că în rai, Adam și Eva au fost puși pentru a păzi și a îngriji grădina...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...