Sfântul Ierarh Andrei Șaguna a fost omagiat la Cluj-Napoca, la împlinirea a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice

de | iun. 28, 2023

Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, în parteneriat cu Centrul de Studii Transilvane şi Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, a organizat miercuri, 28 iunie 2023, Conferința națională „O voce emblematică a românilor. Andrei Șaguna și lumea transilvăneană de la mijlocul secolului al XIX-lea”.

Conferința a fost prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, personalitate marcantă a lumii transilvănene a secolului al XIX-lea, și de marcarea a 160 de ani de la convocarea Dietei Transilvaniei de la Sibiu, moment de reper pentru evoluția politică a românilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Deschiderea oficială a conferinței a avut loc de la ora 9:00, la sediul Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, în prezența celor doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Clujului, a numeroși clerici, academicieni, profesori, teologi și oameni de cultură, care au participat fizic și online, manifestarea desfășurându-se în format hibrid.

În partea inaugurală, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, membru de onoare al Academiei Române, a rostit un cuvânt de binecuvântare și a evocat personalitatea marcantă a ierarhului-cărturar Andrei Șaguna și legătura specială pe care a avut-o cu actuala Eparhie a Clujului.

 

Alocuțiuni au mai rostit Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, acad. prof. univ. dr. Doru Pamfil, președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, precum și prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, care a fost moderatorul sesiunii inaugurale. Prin intermediul platformei „Zoom”, un mesaj a transmis și prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu – pr. prof. univ. dr. Constantin Necula.

 

Totodată, prof. univ. dr. Ioan Bolovan a prezentat volumul „Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală”, semnat de către istoricul dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române. Cartea, apărută la Editura Școala Ardeleană, constituie un omagiu editorial adus de către autor cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la trecerea în veșnicie a ierarhului și omului politic și de cultură Andrei Șaguna. Aceasta urmează a fi lansată în viitorul apropiat.

În a doua parte a zilei, lucrările conferinței s-au desfășurat pe trei secțiuni, fiind susținute referate care s-au încadrat în tema generală a manifestării: „O voce emblematică a românilor. Andrei Șaguna și lumea transilvăneană de la mijlocul secolului al XIX-lea”.

În cadrul manifestării academice a fost găzduită și o expoziție cu documente, cărți și lucruri personale ale Sfântului Andrei Șaguna. Dintre acestea, amintim: Compendiul de Drept canonic, Sibiu, 1868; Noul Testament, Sibiu, 1865, precum și Gramata Mitropolitană de atestare a hirotoniei lui Andrei Șaguna în treapta episcopală. Gramata a fost emisă la Carloviț, în 18 aprilie 1848, de Arhiepiscopul și Mitropolitul Iosif Raiacici, act în limba română cu grafie chirilică. Se păstrează în colecțiile speciale ale Bibliotecii Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, conform istoricului dr. Mircea Gheorghe Abrudan.

 

Scurt istoric

Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, pe numele său de mirean Anastasiu Șaguna, s-a născut la data de 20 decembrie 1808/1 ianuarie 1809, la Miskolc, în nord-estul Ungariei. Între 1826-1829 a studiat filozofia și dreptul la Univesitatea din Pesta. În 1829 a plecat la Vârșeț, unde a urmat teologia. La 15/27 iunie 1846 a fost numit vicar general la Sibiu, iar la data de 18 aprilie 1848, la Carloviț, este hirotonit episcop, de către Episcopul sârb Iosif Raiacici. În anul 1864 reîntemeiază Mitropolia Transilvaniei.

Dintre marile sale opere politice, culturale și religioase amintim: publicarea ziarului Telegraful Român (1853, singurul ziar românesc cu apariție neîntreruptă până în ziua de azi; fondarea în 1861 a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, cunoscută drept ASTRA și altele.

A trecut la cele veșnice în data de 16/28 iunie 1873 și a fost înmormântat la Rășinari. Funeraliile sale au fost oficiate, conform testamentului său, doar de către duhovnicul său, ieromonahul Gherman Bogdan. A fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Română în anul 2011, fiind prăznuit la data de 30 noiembrie a fiecărui an, alături de Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. Citește mai multe detalii: Sfântul Ierarh Andrei Șaguna,150 de ani de la înveşnicire

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Facebook – Academia Romana Filiala Cluj-Napoca și Cătălin Onicaș

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

În ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă, 27 aprilie 2024, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Bistrița a avut...

Hramul Mănăstirii Cristorel

Hramul Mănăstirii Cristorel

În Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, 27 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfinții Ilie și Lazăr” de la Cristorel, județul Cluj. Cu...