Sfințirea Bisericii Ortodoxe din Măluț și binecuvântarea capelei mortuare

de | oct. 29, 2023

În Duminica a 24-a după Rusalii (a învierii fiicei lui Iair), 29 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Măluț, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii noii biserici parohiale și a binecuvântării capelei mortuare din localitate.

De la ora 8:30, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiale, cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, edificată între anii 2002-2023. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Dragoș Cristian, protopopul de Vișeu – preotul Mihai Chira, eclesiarhul Mănăstirii Nicula – protosinghelul Calinic Stupinean, inspectorul școlar pentru disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud – pr. prof. Adrian Cherhaț, preotul paroh Dumitru Știr, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, pornind de la minunea învierii fiicei lui Iair, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Dumnezeu n-a făcut moartea”, pornind de la versetul scripturistic „Dumnezeu n-a făcut moartea şi nu se bucură de pieirea celor vii” (Înţelepciunea lui Solomon 1, 13).

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej.

La finalul slujbei, preotul paroh Dumitru Știr a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, acesta i-a oferit ierarhului un tablou cu chipul Înaltpreasfinției Sale.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală desfășurată în cei 34 ani de slujire sacerdotală, dintre care 29 de ani în Parohia Măluț, Mitropolitul Andrei i-a acordat parohului Dumitru Știr „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar preotului pensionar Gavril Fazecaș, îmbisericit în Parohia Măluț, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Ctitorul principal Gavril Mureșan a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni. Primarul comunei Braniștea – Martonoș Tamaș a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar viceprimarul comunei Braniștea – Vasile Săsărman a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. Dumitru-Olimpiu Vărtic și Sever-Aurelian Bindea au fost distinși cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar Simona Pop, Stelian Câmpan și Mircea-Vasile Bindea au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

După oficierea Liturghiei, IPS Părinte Andrei a sfințit capela mortuară din localitate. Aceasta a fost edificată în perioada 2020-2023, în incinta cimitirului parohial.

La eveniment au luat parte autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare. Printre oficialitățile prezente s-au numărat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan, deputatul Diana Morar, prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan și alții.

 

Scurt istoric

Satul Măluţ apare pentru prima dată atestat documentar în anul 1334, după cum reiese dintr-o monografie în limba maghiară tipărită la Dej, în anul 1901, de către Kadar Josef.

După o consemnare făcută de părintele Vasile Câmpan – fost paroh, în localitatea Măluț a existat o biserică de lemn, înainte de anul 1700. Biserica avea un turn mic, asemănător celui de la biserica de la Nicula. Biserica istorică de zid, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil”, a fost construită între anii 1815-1819 de către credincioşii satului, cu ajutorul familiei nobiliare Torma Miţu din Cristeştii Ciceului, potrivit unei inscripţii gravate pe piciorul Sfintei Mese din Altar. În decursul anilor a suferit mai multe lucrări de renovare, fiind resfinţită în anul 1973, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.

Biserica veche dovedindu-se neîncăpătoare, preotul paroh Dumitru Știr împreună cu domnul Gavril Mureşan şi consiliul parohial au decis construirea unei noi biserici. Astfel, în anul 2002 s-a pus piatra de temelie de către vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul), mare parte din lucrări fiind suportate de către ctitorul principal – domnul Gavril Mureşan. Biserica actuală, cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a fost pictată de către Emanuel Bumbu şi echipa sa, cu sprijinul financiar al credincioşilor din parohie; iconostasul a fost donat de familia Vârtic Olimpiu şi Beatrice. Uşa şi o parte din mobilierul bisericii au fost donate de familia Bindea Sever, conform actului de sfințire.

Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 29 octombrie 2023, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Darius Echim și Vasile Hertely

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

În ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă, 27 aprilie 2024, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Bistrița a avut...

Hramul Mănăstirii Cristorel

Hramul Mănăstirii Cristorel

În Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, 27 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfinții Ilie și Lazăr” de la Cristorel, județul Cluj. Cu...