Sfințirea noii catapetesme a bisericii parohiale din Hășdate

de | iun. 25, 2023

În Duminica a 3-a după Rusalii (Despre grijile vieții), 25 iunie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din Parohia Ortodoxă Hășdate, județul Cluj, cu prilejul sfințirii noii catapetesme a bisericii parohiale și a lucrărilor efectuate în ultima perioadă.

De la ora 9:30, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a sfințit noua catapeteasmă a bisericii parohiale și a binecuvântat lucrările de renovare realizate în ultima perioadă. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului – preotul Mihai Dobocan, protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, starețul Mănăstirii Nicula – arhimandritul Nicolae Moldovan, duhovnicul Mănăstirii Ohaba – protosinghelul Maxim Moldoveanu, directorul Centrului de Pelerinaje Renașterea – preotul Cristian Dumitru Moldovan, secretarul Protopopiatului Cluj II – preotul Adrian Petrescu, preotul paroh Florin Constantin Dobocan, care este și revizor contabil al Arhiepiscopiei Clujului, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre optimismul creștin.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Cășiel. La chinonic, tânăra interpretă de muzică populară Andreea Maria Tomșea, fiică a satului, a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Florin Dobocan a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Maica Domnului alături de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală desfășurată în cei șapte ani de slujire sacerdotală, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Florin Constantin Dobocan. Primarul municipiului Gherla – Ovidiu-Ionel Drăgan și arhitectul Viorel Pușcaș, fiu al satului, au primit Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură; Epitropul parohiei Ioan Bodea a primit Ordinul „ Mihai Vodă” pentru mireni; Prof. univ. dr. Rareș Buiga (medic primar anatomopatolog în Departamentul de Anatomie Patologică, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca), fiu al satului, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni; Cântărețul bisericesc Ionel Raț și ing. dr. Ioan Matei, fiu al satului, au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar îngrijitorul bisericesc Cornel Vereș a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși, a fiilor satului și a oficialităților locale. Printre cei prezenți s-au aflat consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului – ec. Sorin Câlea și primarul municipiului Gherla – Ovidiu-Ionel Drăgan.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Hașdate (localitatea aparține din punct de vedere administrativ-teritorial de municipiul Gherla) a fost construită în centrul satului, între anii 1971-1973, fiind pictată în aceeași perioadă, de călugărul Artemie de la Mănăstirea Nicula.

Lăcașul de cult a fost sfințit în anul 1974, de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. La data de 18 februarie 2018, după ample lucrări de renovare și înfrumusețare, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a resfințit biserica parohială.

În localitatea Hașdate, în secolele XVIII-XIX, au activat câteva generaţii de iconari care au creat lucrări de xilogravură într-un stil aparte, având ca inspirație și stilul icoanelor de la Nicula.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA