Slujba Vecerniei cu Litie, la Mănăstirea Nicula. ÎPS Iosif: „Maica Domnului ne învață dragostea de mamă, de părinte”

de | aug. 14, 2023

Luni, 14 august 2023, de la ora 18:00, la Mănăstirea Nicula, în ajunul hramului, pe altarul de vară a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litie. A slujit Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Înaine să urce pe altarul de vară, ierarhii s-au închinat în biserică nouă a mănăstirii, la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele profesor Vasile Stanciu.

ÎPS Iosif: „Dragostea și prezența mamei nu poate fi cumpărată cu bani!”

Un cuvânt de învățătură a fost adresat pelerinilor de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, care a vorbit despre cât de importantă este prezența mamei alături de copii ei, amintind de sutele de mii de români, care au plecat la muncă în străinătate, lăsându-și copiii în grija rudelor.

„Maica Domnului este cea care ne trage după ea în lumina Fiului său și, prin rugăciunile sale, face din noi lumină, așa cum ea este. Poporul nostru, parcă la un moment dat, și-a pierdut simțul matern și patern cu care Dumnezeu ne-a înzestrat din naștere. Iată că a trebuit să vină secolul XXI și să trăim greu acest fapt al uitării și lăsării copiilor în grija altora. La un moment dat, unii părinți au crezut că este mai de preț banul decât prezența lor, fără să-și dea seama că dragostea mamei și prezența mamei nu poate fi cumpărată cu bani, nu poate fi înlocuită de toate jucăriile din lume, de toată mâncarea și toată bogăția acestei lumi. Câte mii și zeci de mii de familii, de oameni bogați, n-au încercat să-și crească copiii prin delegație?  Însă, s-au privat pe ei și pe copiii lor de singura dulceață și bucurie a vieții, care nu poate fi măsurată cu nimic în lumea aceasta și în viața omului. Dragostea de mamă, dragostea de părinte!. Iată că, Maica Domnului ne învață această dragoste și, mai ales, pentru că este Maica Luminii, atunci când trăim maternitatea și paternitatea precum Maica Domnului, trăim și suntem încărcați de har și de lumina pe care ea a trăit-o și a văzut-o. De aceea suntem aici, la Mănăstirea Nicula, să o petrecem din lumina pe care ne-a arătat-o nouă, pe care a trăit-o aici pe pământ, trecând prin durerea crucii Fiului ei, în lumina pe care i-a pregătit-o Fiul ei și pe care ne-o pregătește fiecăruia dintre noi, mamelor înainte de toate”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Iosif.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Iosif pentru predică și pelerinilor pentru prezența la hram.

„Mulți dintre frățiile voastre, de ani de zile veniți aici, la Maica Domnului de la Nicula și, în lumea în care trăim ne dăm seama, ne-a spus Înalt Preasfințitul Iosif, cât de importantă e prezența mamei. Mamele noastre au avut grijă să ne crească cu frică de Dumnezeu. Unele sunt pe pământ, altele s-au mutat, dar prezența lor, misiunea lor, nu poate fi înlocuită de nimeni și de nimic. Dacă am venit la mănăstire, am venit să ne mângâiem sufletul și să cântăm și să ne rugăm și să ne închinăm icoanei Maicii Domnului. Și pe mine, ca și pe dumneavoastră, ne interesează ce va fi cu neamul nostru în viitor, cui predăm steagul credinței. Sperăm, totuși, că preocupările duhovnicești vor merge înainte, gândindu-mă numai la numărul mare al celor care sunteți aici, la hramul mănăstirii Maicii Domnului de la Nicula”,a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

La final, împreună cu miile de credincioși, Înaltpreasfinția Sa a cântat priceasna „O, Măicuță Sfântă!”

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA