Soborul Maicii Domnului și întâlnirea binefăcătorilor la Mănăstirea Nicula

de | dec. 26, 2021 | Actualitatea religioasă

A doua zi de Crăciun când Biserica prăznuiește Soborul Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula din județul Cluj Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Slujba a fost oficiată de la ora 10.00 în biserica nouă a mănăstirii iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al Mănăstirii „Sf. 40 de Mucenici” Memorialul Gherla.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhim. Dumitru i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să caute și să păstreze starea de nevinovăție specifică prunciei. În biserică, la Sfintele slujbe, toți dobândim starea de copii ai Maicii Domnului, cu atât mai mult în măsătirea ei de la Nicula, a subliniat exarhul mănăstirilor:

La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat o Slujbă de Parastar în pomenirea dl. Gheorghe Benea, unul dintre principalii binefăcători care a susținut rectitorirea Mănăstirii Nicula.

De asemenea, la Sfânta Liturghie au luat parte și principalii ctitori și binefăcători ai așezământului monahal din zona Dejului alături de reprezentați ai autorităților locale și centrale.

Mai multe fotografii AICI.


Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, județul Cluj, este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din spaţiul românesc. Aici se desfășoară an de an, pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cel mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania. Mulți credincioși vin cu câteva zile înainte, pentru a se închina Icoanei Făcătoare de minuni a Maicii Domnului și pentru a participa la toate slujbele. De asemenea, credincioșii se adună în număr mare la mănăstire și cu prilejul celorlate sărbători ale Maicii Domnului.

Starețul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula este PCuv. Arhim. Nicolae Moldovan.

Ultimele articole

Nicu Alifantis la Bistrița Folk 20

Nicu Alifantis la Bistrița Folk 20

Vineri 18 noiembrie 2022, începând cu ora 12.00, Clubul Cultural CoșBook al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va fi gazda unei noi ediții a programului „Poezia muzicii, muzica poeziei”, invitat fiind maestrul Nicu Alifantis. Vor fi lansate cu acest...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

În perioada 4 octombrie – 15 noiembrie 2022, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au avut loc...

De astăzi începe Postul Crăciunului

De astăzi începe Postul Crăciunului

În Biserica Ortodoxă începe astăzi, marți, 15 noiembrie 2022, Postul Crăciunului, care ține până în ziua de Ajun a Crăciunului, 24 decembrie inclusiv (zi de post aspru). Ziua din Ajunul Crăciunului este o zi de post aspru spre deosebire de celelalte zile ale Postului...