Ziua Drapelului Național, sărbătorită la Cluj-Napoca

de | iun. 26, 2023

Ziua Drapelului Naţional al României, proclamată prin Legea nr. 96/1998, a fost sărbătorită luni, 26 iunie 2023, la Cluj-Napoca, printr-o ceremonie militară și religioasă.

Încă de duminică seara, 25 iunie, Drapelul a fost coborât de pe catarg și a fost depus pentru sfințire în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Luni dimineața, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat slujba de sfințire a Drapelului Național.

Apoi, de la ora 10:00, a avut loc ceremonialul militar de arborare a Drapelului pe catargul din Piața Avram Iancu, în timp ce s-a intonat Imnul Național al României. Înainte de a fi înălțat pe catarg, Mitropolitul Andrei a rostit o rugăciune de binecuvântare și a sărutat Drapelul.

În cadrul manifestării, alocuțiuni au rostit prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, care a citit mesajul premierului României, și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care a vorbit despre semnificaţia istorică a zilei.

La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, ai instituţiilor publice civile şi militare, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum și numeroși clujeni.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare. Detaşamentul a fost constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, alături de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

 

Importanța zilei

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie. Sărbătoarea a fost instituită în amintirea datei de 26 iunie 1848, când guvernul revoluționarilor pașoptiști a decretat tricolorul ca simbol național.

Aşa cum prevede Constituţia României, Drapelul tricolor este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”.

Ziua Drapelului Naţional este marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări educative cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militar-religioase specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Cu prilejul acestei zile, în toate municipiile reşedinţă de judeţ, sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Primăria Municipiului Cluj-Napoca

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...