Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilități, sărbătorită la Turda

de | dec. 5, 2022

Centrul de recuperare psihoneuromotorie pentru copii cu dizabilităţi „Sfânta Irina” şi Centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru adulţi „Sfântul Vasile cel Mare” din Turda au marcat luni, 5 decembrie 2022, la Biserica „Învierea Domnului” din municipiu, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.

Sărbătorită anual la data de 3 decembrie, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

Cu acest prilej, la evenimentul dedicat persoanelor cu dizabilități a fost prezent și Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a săvârşit o slujbă de Te Deum și a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre faptele milei creștine.

Totodată, ierarhul a îndemnat la empatie cu cei aflaţi în nevoie și i-a felicitat pe toți cei care pun în practică faptele milei creștine și s-au implicat și se vor implica în activitatea celor două centre de la Turda, în frunte cu preoţii care coordonează activităţile de la cele două centre: preotul Florian Șimonca şi preotul Daniel Sârb.

La finalul evenimentului, diaconul Ionuț Koblicska și beneficiarii celor două centre au susținut un concert de colinde.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a oferit copiilor cărți duhovnicești, iar din partea Moșului, aceștia au primit daruri.

13 ani în slujba aproapelui aflat în suferinţă

Centrul de recuperare psiho-neuromotorie pentru copiii cu dizabilităţi din Turda a fost înfiinţat în anul 2009, la iniţiativa Parohiei Turda-Oprişani 2 şi a Fundaţiei filantropice „Sfânta Irina“. În primii doi ani de funcţionare s-au făcut eforturi pentru achiziţionarea aparaturii specifice cât mai performante, iar în 2011 a fost inaugurat un parc destinat copiilor cu dizabilităţi.

Centrul „Sfânta Irina” Turda funcţionează ca centru de zi (sistem ambulator) şi are ca obiect de activitate oferirea și efectuarea tratamentelor de recuperare și reabilitare destinate copiilor cu dizabilităţi de pe raza judeţului Cluj, fără discriminare, indiferent de etnie, religie, gen, nivel de instruire, mediu de provenienţă și situaţie financiară.

Centrul oferă un model de servicii integrate de recuperare psihoneuromotorie de tip ambulator, consiliere şi suport, destinat copiilor cu dizabilităţi de tip fizic şi psiho-neuromotor, din familii sau centre rezidenţiale, care încurajează participarea activă și accesul nemijlocit al acestei categorii de beneficiari în viața socială, prevenind astfel izolarea şi separarea de comunitate a acestora.

Copiii beneficiază, în regim ambulator, de servicii de recuperare şi reabilitare constând în: kinetoterapie, fizioterapie, masaj medical, terapie psihopedagogică, terapie logopedică. Pe lângă serviciile de recuperare, centrul oferă și consiliere socială şi spirituală pentru copiii beneficiari și familiile acestora, evaluare medicală de specialitate și transport cu autovehiculul special adaptat pentru persoanele cu handicap motor.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Marius Romilă

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...