Bolile psihice, mit sau realitate expansivă?

de | nov. 29, 2023

 

Practica psihiatrică, dar și duhovnicească, confirmă că, dacă omul nu are convingeri morale ferme, dacă Biserica nu îl ocrotește de asaltul acesta demonic, riscul de îmbolnăvire psihică se multiplică.” (Dr. Dmitri Avdeev, Psihiatria pentru duhovnici)

 

În emisiunea de față, continuăm discuția legată de un posibil răspuns la întrebarea: Bolile psihice sunt un mit sau o realitate expansivă? în contextul mai larg al temei Psihoterapia de responsabilizare și psihologia existențialistă – alternative ale psihoterapiei convenționale.

În psihiatria clinică pot fi distinse două grupuri fundamentale de tulburări morbide: stările psihotice (psihozele), un grup foarte larg de boli având o origine nepsihogenă (nepsihologică), legate de o serie de tulburări genetice, metabolice și de altă natură (între bolile care fac parte din acest grup, pot fi menționate: schizofrenia, psihoza maniaco-depresivă, psihozele epileptice și senile), acestea putând evolua continuu sau în crize, șters sau manifest, moderat sau grav, comportamentul și procesele de gândire fiind atât de afectate încât persoana pierde contactul cu realitatea, neputând face față solicitărilor zilnice și necesitând spitalizarea (simptome tipice ale psihozelor: delirul, halucinațiile, tulburările emoționale, de comportament etc.); tulburările nepsihotice (nevrozele), un grup de tulburări având o origine psihogenă (pe fond nervos), strâns legate de stres, împrejurări psihotraumatizante, defecte de educație, condiții sociale, caracterizate de anxietate, nefericire și comportament maladaptativ, însă, spre deosebire de psihoze, tulburările nevrotice alcătuiesc așa-numita psihiatrie „minoră”, bolnavii având o atitudine critică față de starea lor psihică și străduindu-se să lupte cu boala (simptomele crizei nervoase: proastă dispoziție, irascibilitate, insomnie, senzație de disconfort lăuntric, moleșeală, apatie, scăderea poftei de mâncare etc.).

Disensiunea conceptuală a bolii psihice, mit sau realitate (expansivă), nu constă atât în negarea de către o parte a comunității științifice (mișcarea antipsihiatrică, o parte a teologilor și psihologilor care s-au remarcat prin studii în domeniu) a noțiunii de „boală psihică” (acest fapt ar fi contrazis de evidența tulburărilor psihice aflate parcă într-o expansiune numerică fără precedent), ci în dificultatea, obiectivitatea (citește: subiectivitatea…) și precizia stabilirii diagnosticului și metodele/tehnicile de tratament, psihoterapia ortodoxă, statornicită pe baza Sfintei Scripturi și a scrierilor (experienței) Sfinților Părinți, constituind o bogăție (valoare) care nu poate fi ignorată.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Bolile psihice, mit sau realitate expansivă?
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/hcontiu/" target="_self">Hadrian Conțiu</a>

Hadrian Conțiu

Hadrian-V. CONŢIU s-a născut la data de 27 aprilie 1977 în localitatea Râciu, judeţul Mureş. Este doctor în Geografie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi doctor în Teologie al aceleiași universități, Facultatea de Teologie Ortodoxă, cu tema „Tămăduirea prin iubire” (2016), realizată sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2000 este profesor titular de geografie la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” din Tg. Mureș, iar începând cu anul universitar 2020-2021 este cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Este autor, coautor, editor și coordonator a 10 cărţi de specialitate, precum şi a două volume de versuri; a participat la numeroase manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale, publicând până în prezent peste 80 de studii în volumele acestora sau în reviste de specialitate. A primit, de asemenea, mai multe distincții și diplome de excelentă. În perioada 2010-2014 a fost membru al Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, precum și al Adunării Eparhiale și Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Emisiuni recente

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00. „După aceea, noi cei vii, care vom fi rămas, vom...

Paradoxul măririi | Duminica a 5-a din Post

Paradoxul măririi | Duminica a 5-a din Post

Ev. Marcu 10, 32-45; Prevestirea Pătimirilor - Cererea fiilor lui Zevedeu „Şi erau pe drum, suindu-se la Ierusalim, iar Iisus mergea înaintea lor. Şi ei erau uimiţi şi cei ce mergeau după El se temeau. Şi luând la Sine, iarăşi, pe cei doisprezece, a început să le...