Dualitatea semantică a noțiunii de psihoterapie

de | oct. 25, 2023

 

Doctorului, pentru slujba lui, dă-i cinstirea ce i se cuvine,/ căci, şi pe el, Domnul l-a făcut./ Că de la Cel-Preaînalt vine tămăduirea/ şi [doctorul] de la rege va primi dar.” (Înțelepciunea lui Isus, fiul lui Sirah [Ecclesiasticul] 38, 1-2)

 

Este fără îndoială că psihoterapia nu a fost descoperită în epoca modernă, istoria ei pierzându-se în negura mileniilor. Ea constituie un mod de abordare a suferinței umane (a neliniștii omului, mai ales a celui contemporan) fundamentat pe căutarea cauzelor interne ale acestei suferințe (și neliniști), propunându-și oferirea unui răspuns nevoilor umane profunde bazat pe convingerea că multe răni sufletești pot fi vindecate prin intermediul unor relații interumane autentice, consistente, care presupun o comunicare reală. Este, de asemenea, evident faptul că toate societățile au folosit mai mult sau mai puțin abordarea psihoterapeutică pentru a face față fenomenului constituit de suferința umană și pentru a facilita o dezvoltare umană armonioasă. Accentuarea specială a fenomenului psihoterapeutic în perioada contemporană, ne spune Pr. Filothei Faros, în cartea Mitul bolii psihice, apăruta la Editura Egumenița si Editura Cartea Ortodoxă, Galați-Alexandria, în anul 2009, se datorează în primul rând faptului că asistăm de ceva vreme la o ruptură între modul de viață al omului zilelor noastre și nevoile lui interioare fundamentale, precum și la o distorsionare a relațiilor interumane, bazate pe o comunicare, de cele mai multe ori stingheră.

Este legitimă următoarea întrebare: dacă asistența duhovnicească și psihoterapia ortodoxă trebuie să „accepte” (susțină, încurajeze), în anumite cazuri ale unor tulburări psihice, conlucrarea cu psihoterapia laică și ajutorul asistenței medicale, se poate realiza o psihoterapie laică eficientă fără aportul duhovniciei și al psihoterapiei ortodoxe cu întreaga ei metodologie fundamentată scripturistic și patristic?…

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Dualitatea semantică a noțiunii de psihoterapie
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/hcontiu/" target="_self">Hadrian Conțiu</a>

Hadrian Conțiu

Hadrian-V. CONŢIU s-a născut la data de 27 aprilie 1977 în localitatea Râciu, judeţul Mureş. Este doctor în Geografie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi doctor în Teologie al aceleiași universități, Facultatea de Teologie Ortodoxă, cu tema „Tămăduirea prin iubire” (2016), realizată sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2000 este profesor titular de geografie la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” din Tg. Mureș, iar începând cu anul universitar 2020-2021 este cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Este autor, coautor, editor și coordonator a 10 cărţi de specialitate, precum şi a două volume de versuri; a participat la numeroase manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale, publicând până în prezent peste 80 de studii în volumele acestora sau în reviste de specialitate. A primit, de asemenea, mai multe distincții și diplome de excelentă. În perioada 2010-2014 a fost membru al Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, precum și al Adunării Eparhiale și Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Emisiuni recente

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00. „După aceea, noi cei vii, care vom fi rămas, vom...

Tristețe de Florii…Cine este trist de Florii? | Duminica a 6-a din Post

Paradoxul măririi | Duminica a 5-a din Post

Ev. Marcu 10, 32-45; Prevestirea Pătimirilor - Cererea fiilor lui Zevedeu „Şi erau pe drum, suindu-se la Ierusalim, iar Iisus mergea înaintea lor. Şi ei erau uimiţi şi cei ce mergeau după El se temeau. Şi luând la Sine, iarăşi, pe cei doisprezece, a început să le...