Lucrarea tămăduitoare a lui Hristos – Lucrarea răscumpărătoare plină de iubire a lui Hristos, împlinită prin Patimile, moartea și Învierea Sa.

de | apr. 17, 2024

 

Doar creștinismul poate afirma un Dumnezeu iubitor, vă spuneam și în emisiunea trecută, care „S’a smerit pe Sine făcându-Se ascultător până la moarte – şi încă moarte de cruce!” (Filipeni 2, 8).

 

Vă reamintim, în cadrul temei: Lucrarea tămăduitoare a iubirii sau Restaurarea chipului iubirii treimice în omul contemporan, am discutat în emisiunea precedentă, în contextul mai larg al preocupărilor noastre legate de iubire, și mai precis de Iubirea cea dătătoare de viață, despre Lucrarea tămăduitoare a lui Hristos, abordând tema: Experierea iubirii depline în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel întrupat. Emisiunea de astăzi continuă această discuție, tema aleasă fiind: Lucrarea răscumpărătoare plină de iubire a lui Hristos, împlinită prin Patimile, moartea și Învierea Sa.

 

Acestei asumări a firii umane, despre care am discutat și în emisiunea precedentă, Hristos i-a adăugat și o „asumare iconomică” (după cum ne învață  Sf. Maxim Mărturisitorul ), din marea Sa iubire de oameni, intrând în stare de chenoză și coborându-Se într-atât, încât, „într-un anumit fel, renunță la natura Sa nepătimitoare, nestricăcioasă, nemuritoare și dumnezeiască, pentru a-și asuma natura căzută și păcătoasă a omului care suferea urmările păcatului strămoșesc”. Hristos a luat asupra Sa „numai trăsătura pătimitoare, însă fără de păcat” (Sf. Maxim Mărturisitorul, Răspunsuri către Talasie, Filocalia, vol. III, Răspunsul 21), a luat „toate afectele firești și neprihănite ale omului, …afară de păcat” (Sf. Ioan Damaschin, capitolul XX al cărții a treia din Dogmatica sa, p.167). Prin Întrupare așadar, luând asupra Sa setea, foamea, osteneala, teama, lacrimile, durerea cea mai cumplită, dar mai ales prin faptul că iubirea lui Dumnezeu a mers până la capătul suferinței, acceptând de bunăvoie Patimile, Răstignirea pe Cruce și moartea, suferința omului devine suferința lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos, în fiecare om suferind, în mod particular, Dumnezeu. Asumându-și toate scăderile și mărginirile noastre ca urmări ale păcatului, Iubirea lui Dumnezeu restaurează ființa umană, o înnoiește, o vindecă prin învierea Sa din morți.

 

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Lucrarea tămăduitoare a lui Hristos – Lucrarea răscumpărătoare plină de iubire a lui Hristos, împlinită prin Patimile, moartea și Învierea Sa.
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/hcontiu/" target="_self">Hadrian Conțiu</a>

Hadrian Conțiu

Hadrian-V. CONŢIU s-a născut la data de 27 aprilie 1977 în localitatea Râciu, judeţul Mureş. Este doctor în Geografie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi doctor în Teologie al aceleiași universități, Facultatea de Teologie Ortodoxă, cu tema „Tămăduirea prin iubire” (2016), realizată sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2000 este profesor titular de geografie la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” din Tg. Mureș, iar începând cu anul universitar 2020-2021 este cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Este autor, coautor, editor și coordonator a 10 cărţi de specialitate, precum şi a două volume de versuri; a participat la numeroase manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale, publicând până în prezent peste 80 de studii în volumele acestora sau în reviste de specialitate. A primit, de asemenea, mai multe distincții și diplome de excelentă. În perioada 2010-2014 a fost membru al Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, precum și al Adunării Eparhiale și Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Emisiuni recente

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00. „După aceea, noi cei vii, care vom fi rămas, vom...

Tristețe de Florii…Cine este trist de Florii? | Duminica a 6-a din Post

Paradoxul măririi | Duminica a 5-a din Post

Ev. Marcu 10, 32-45; Prevestirea Pătimirilor - Cererea fiilor lui Zevedeu „Şi erau pe drum, suindu-se la Ierusalim, iar Iisus mergea înaintea lor. Şi ei erau uimiţi şi cei ce mergeau după El se temeau. Şi luând la Sine, iarăşi, pe cei doisprezece, a început să le...