Psihoterapia de responsabilizare în viziunea Părintelui Filothei Faros sau riscul de a iubi în psihoterapie (1)

de | dec. 13, 2023

 

Oamenii nu acționează iresponsabil întrucât sunt bolnavi, ci sunt bolnavi pentru că acționează iresponsabil” (Părintele Filothei Faros, Mitul bolii psihice)

 

Am abordat în emisiunile trecute tema bolilor psihice, încercând aflarea unui raspuns la întrebarea dacă acestea sunt un mit sau o realitate expansivă?, în contextul mai larg al temei Psihoterapia de responsabilizare și psihologia existențialistă – alternative ale psihoterapiei convenționale. În emisiunea de față și în următoarea ne vom opri asupra unei teme inedite: Psihoterapia de responsabilizare în viziunea Părintelui Filothei Faros sau riscul de a iubi în psihoterapie.

Părintele Filothei Faros este unul dintre cei mai cunoscuți teologi ortodocși contemporani, duhovnic și psihoterapeut, fiind autorul a numeroase cărți, articole și studii, în care tratează problemele cu care se confruntă omul zilelor noastre. Una dintre ideile de bază care fundamentează gândirea părintelui Filothei este aceea că „oamenii nu acționează iresponsabil întrucât sunt bolnavi, ci sunt bolnavi pentru că acționează iresponsabil”. Altfel spus, nevoia principală a nevroticului nu este «conștientizarea», înțelegerea și descătușarea (de inhibițiile sale), ci, dimpotrivă, prinderea, încătușarea (într-o obligație), după care să urmeze asumarea răspunderii ei”. De asemenea, părintele consideră că, dacă în psihoterapia individuală, în afara relației care se stabilește între psihoterapeut și cel tratat, realitatea nu este trăită ci doar descrisă, psihoterapia de grup reprezintă metoda terapeutică cea mai apropiată de realitatea vieții (ea are menirea de a evidenția egocentrismul, narcisismul propriu fiecăruia, bolnavul putând trăi la momentul prezent, „aici și acum”, conflictele interioare, conștientizând modurile concrete prin care își subminează, de regulă, relațiile cu cei din jur, și cum poate stabili o relație autentică cu ceilalți) și de viziunea psihoterapeutică ortodoxă, scopul fiind crearea unor comunități care să constituie adevărate „oaze de prietenie și frățietate în pustia lipsei de comuniune și de singurătate din lumea contemporană”.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Psihoterapia de responsabilizare în viziunea Părintelui Filothei Faros sau riscul de a iubi în psihoterapie (1)
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/hcontiu/" target="_self">Hadrian Conțiu</a>

Hadrian Conțiu

Hadrian-V. CONŢIU s-a născut la data de 27 aprilie 1977 în localitatea Râciu, judeţul Mureş. Este doctor în Geografie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi doctor în Teologie al aceleiași universități, Facultatea de Teologie Ortodoxă, cu tema „Tămăduirea prin iubire” (2016), realizată sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2000 este profesor titular de geografie la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” din Tg. Mureș, iar începând cu anul universitar 2020-2021 este cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Este autor, coautor, editor și coordonator a 10 cărţi de specialitate, precum şi a două volume de versuri; a participat la numeroase manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale, publicând până în prezent peste 80 de studii în volumele acestora sau în reviste de specialitate. A primit, de asemenea, mai multe distincții și diplome de excelentă. În perioada 2010-2014 a fost membru al Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, precum și al Adunării Eparhiale și Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Emisiuni recente

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00. „După aceea, noi cei vii, care vom fi rămas, vom...

Tristețe de Florii…Cine este trist de Florii? | Duminica a 6-a din Post

Paradoxul măririi | Duminica a 5-a din Post

Ev. Marcu 10, 32-45; Prevestirea Pătimirilor - Cererea fiilor lui Zevedeu „Şi erau pe drum, suindu-se la Ierusalim, iar Iisus mergea înaintea lor. Şi ei erau uimiţi şi cei ce mergeau după El se temeau. Şi luând la Sine, iarăşi, pe cei doisprezece, a început să le...