Semnificația pozitivă a suferinței și a bolii

de | oct. 4, 2023

 

Frate, îngăduie Dumnezeu să ai o strâmtorare, o durere, o suferinţă, o greutate, îngăduie să trăieşti ceva care te copleşeşte până în străfundurile existenţei tale? Este o binecuvântare! Te cercetează Dumnezeu! […] Oricât te-ai ruga, nu te foloseşti de rugăciune, cât te foloseşti de suferinţă!” (Părintele Simeon Kraiopoulos)

 

Vom discuta, într-o prima parte a emisiunii noastre despre semnificația pozitivă a suferinței și a bolii, urmând ca în a doua parte să abordăm suferința, ca pe o cale spre mântuire, ilustrând, într-o emisiune viitoare, cooperarea divino-umană, ca bază a tămăduirii.

Sfinţii Părinţi spun, în dese rânduri, că suferinţa şi boala, oricât ar fi de grele şi chinuitoare, sunt un semn al prezenţei şi al lucrării lui Dumnezeu în viaţa omului, o dovadă a iubirii Sale nemărginite şi totodată concrete. Boala trupească devine, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, un mijloc (un medicament) de tămăduire a sufletului şi un prilej de progres duhovnicesc, iar timpul suferinţei nu este și nu trebuie sa fie un timp al irosirii ci, indiferent de loc şi moment, un timp al înveşnicirii, o cale spre cer.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Semnificația pozitivă a suferinței și a bolii
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/hcontiu/" target="_self">Hadrian Conțiu</a>

Hadrian Conțiu

Hadrian-V. CONŢIU s-a născut la data de 27 aprilie 1977 în localitatea Râciu, judeţul Mureş. Este doctor în Geografie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi doctor în Teologie al aceleiași universități, Facultatea de Teologie Ortodoxă, cu tema „Tămăduirea prin iubire” (2016), realizată sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2000 este profesor titular de geografie la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” din Tg. Mureș, iar începând cu anul universitar 2020-2021 este cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Este autor, coautor, editor și coordonator a 10 cărţi de specialitate, precum şi a două volume de versuri; a participat la numeroase manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale, publicând până în prezent peste 80 de studii în volumele acestora sau în reviste de specialitate. A primit, de asemenea, mai multe distincții și diplome de excelentă. În perioada 2010-2014 a fost membru al Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, precum și al Adunării Eparhiale și Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Emisiuni recente

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00. „După aceea, noi cei vii, care vom fi rămas, vom...

Tristețe de Florii…Cine este trist de Florii? | Duminica a 6-a din Post

Paradoxul măririi | Duminica a 5-a din Post

Ev. Marcu 10, 32-45; Prevestirea Pătimirilor - Cererea fiilor lui Zevedeu „Şi erau pe drum, suindu-se la Ierusalim, iar Iisus mergea înaintea lor. Şi ei erau uimiţi şi cei ce mergeau după El se temeau. Şi luând la Sine, iarăşi, pe cei doisprezece, a început să le...