Lupta cu gândurile

de | iul. 1, 2023

Lupta cu gândurile este o luptă grea de dus, aceste gânduri ne dau târcoale și ne încolțesc mintea și sufletul pe neașteptate. În cadrul acestei meditații mă voi folosi de multele din scrierile Sfântului Siluan Athonitul.

Cuviosul Siluan Athonitul a cunoscut foarte bine știința vieții lăuntrice, finele procese care se petrec în universul lăuntric al omului. El scrie: când în minte se adaugă gânduri străine, atunci mintea cugetă și pe Dumnezeu și acel lucru, așa încât omul nu mai poate împlini porunca de a-L iubi pe Dumnezeu cu tot cugetul și cu toată inima. Dar când mintea deplină este în Dumnezeu și nu sunt și alte gânduri, atunci se plinește cea dintâi poruncă.

Gândurile venite ca și o ofertă și care odată primite îl duc pe om la învoială și în continuare la săvârșirea păcatului cu fapta, sunt de multe feluri și după învățătura Sfinților Părinți ele corespund fiecărei patimi în parte.

Cuviosul Siluan Athonitul istorisește lupta pe care a dus-o pentru a înfrunta gândurile ce pătrunseseră înlăuntrul său, când, după terminarea serviciului militar, a intrat în Mănăstirea Sfântului Pantelimon din Sfântul Munte. Erau gânduri care-l îndemnau să plece din mănăstire. Li s-a împotrivit cu multă tărie zicând: muri-voi aici pentru păcatele mele. Această hotărâre a unit-o cu rugăciunea. De aceea spune: și am început să mă rog cu tărie ca Domnul să-mi ierte mulțimea păcatelor mele.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Lupta cu gândurile
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/natanael/" target="_self">Protos. Natanael Zanfirache</a>

Protos. Natanael Zanfirache

Slujitor al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunii „Repere de viață duhovnicească”.

Emisiuni recente

Evanghelia lui Hristos – Cuvântul Vieții

Evanghelia lui Hristos – Cuvântul Vieții

Viața Mântuitorului Iisus Hristos ne este împărtășită de Biserică, iar învățătura Lui și crâmpeie din parcursul Său pământesc ne sunt cunoscute din Evanghelie. Citindu-se Evanghelia în biserică, într-un fel ne împărtășim de Hristos, în calitate de Cuvânt al lui...

Icoana

Icoana

Pentru această reîntâlnire a noastră, vă propun să ne reamintim o temă din Teologia și Arta Icoanei. Mai bine zis, aș dori să învățăm împreună despre ceea ce înseamnă funcția sau vocația sacramentală a artei liturgice în general și, în special, cea a icoanei. Când...