Psihoterapia pozitivă și terapia familiei (dr. Nossrat Peseschkian)

de | nov. 15, 2023

 

Raportul şi echilibrul fragil dintre sănătate şi boală creează un continuum al devenirii, o experienţă dinamică plină de sens, care ne provoacă la cunoaştere, evoluţie şi transformare.” (Prof. dr. Iolanda Mitrofan , Psihoterapie)

 

În emisiunea de față  a fost continuată abordarea temei Psihoterapia – concept, metodologie și moralitate, în contextul discuției despre Dimensiunea taumaturgică a ortodoxiei sau psihoterapia ortodoxă; dacă emisiunile trecute a fost detaliată dimensiunea semantică a psihoterapiei, si au fost inventariate principalele teorii și metode psihoterapeutice, în emisiunea de față ne-am aplecat, concret, asupra Psihoterapiei pozitive și terapiei familiei (dr. Nossrat Peseschkian).

Începând cu anul 1968, dr. Nossrat Peseschkian (1933-2010), profesor de origine iraniană specializat în neurologie, psihiatrie, psihoterapie și medicină psihosomatică (fondator și director al Academiei de Psihoterapie din Wiesbaden, Germania), a propus o nouă metodă psihoterapeutică, având un „background” (fundal) transcultural și umanist, bazată pe experiența și munca sa de psihoterapeut în domeniul psihosomaticii, numită psihoterapia pozitivă și terapia familiei. El pornește de la ideea că în psihoterapie este importantă nu doar centrarea psihodinamicii asupra recunoașterii bolii, ci și descoperirea capacităților și abilităților înnăscute ale pacientului care îl pot ajuta să facă față acesteia (conform maximei: „când ai nevoie de o mână de ajutor, caut-o la capătul brațului tău”).

În lucrarea sa „If you want something you never had, then do something you never did”, Stories and Maxims, Sterling Publishers, New Delhi, 2012 (12005), dr. N. Peseschkian prezintă psihoterapia pozitivă ca un model holistic, înglobând educația, autodezvoltarea și metodele psihoterapeutice specifice. El evidențiază dezvoltarea psihoterapiei pozitive sub aspect transcultural, mărturisind propriile experiențe legate de copilărie sau cele de specialist psihoterapeut cu origini iraniene.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Psihoterapia pozitivă și terapia familiei (dr. Nossrat Peseschkian)
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/hcontiu/" target="_self">Hadrian Conțiu</a>

Hadrian Conțiu

Hadrian-V. CONŢIU s-a născut la data de 27 aprilie 1977 în localitatea Râciu, judeţul Mureş. Este doctor în Geografie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi doctor în Teologie al aceleiași universități, Facultatea de Teologie Ortodoxă, cu tema „Tămăduirea prin iubire” (2016), realizată sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2000 este profesor titular de geografie la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” din Tg. Mureș, iar începând cu anul universitar 2020-2021 este cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Este autor, coautor, editor și coordonator a 10 cărţi de specialitate, precum şi a două volume de versuri; a participat la numeroase manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale, publicând până în prezent peste 80 de studii în volumele acestora sau în reviste de specialitate. A primit, de asemenea, mai multe distincții și diplome de excelentă. În perioada 2010-2014 a fost membru al Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, precum și al Adunării Eparhiale și Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Emisiuni recente

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00. „După aceea, noi cei vii, care vom fi rămas, vom...